Nena News

Marked – Tynget av varsler om våt desember

(Montel) Nye langtidsvarsler som viser mildt og vått vær i nesten hele desember bærer bud om lave spotpriser, noe som tynget kraftmarkedet fredag.

Kontrakten for neste uke falt med 0,2 euro til 22,20 EUR/MWh, mens desember-kontrakten endte på 22,75 EUR/MWh, ned 5 cent, på Nasdaq Commodities.

– Værprognosene er fortsatt veldig milde og våte, inkludert fredagens fireukersvarsel. I tillegg er det ventet mye vindkraftproduksjon, så det er klart at det blir lave spotpriser fremover nå, sier analytiker Sigbjørn Seland i Nena.

Han legger til at det ikke er noen indikasjoner i varslene på en omlegging av den langvarige våte og milde værtrenden, og at det dermed er duket for videre prisfall i fronten av kurven, selv om prisene nå har falt svært mye.

De store nedbørsmengdene medfører også at vannkraftprodusentene ønsker å holde en høy produksjon, og senker derfor vannverdiene, sier Seland.

– NVE utstedte også flomvarsel for Vestlandet for torsdag og fredag, noe som er ganske spesielt så sent i november, påpeker analytikeren.

Varslene viser at det skal komme 8,4 – 13,4 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, godt over normalen på 5,1 TWh. Temperaturene i Norden er i snitt ventet å ligge mellom 1,7 og 2,2 grader, mens normalen er på 0,4 grader, ifølge SMHI.

– Mye av risikopremien er fordunstet, og markedet venter at vinteren skal være mild, våt og vindfull, samt at hydrobalansen skal bedre seg ytterligere. Men samtidig som prisene faller, så blir risikoen større på oppsiden hvis du skulle få et omslag til tørrere og kaldere vær, sier krafthandler Frode Myrland i NTE Marked.

Lørdagens systempris ble 20,68 EUR/MWh, ned 2,04 euro, og omtrent som forventet. Seland tror at søndagens pris kan falle under 20 EUR/MWh på grunn av mye vind, lavt forbruk og stor produksjon.

Lenger ute på kurven falt 2016-kontrakten med 0,5 euro til 20,05 EUR/MWh.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no
16:03, Friday, 27 November 2015