Nena News

Elsertprisen stiger kraftig

 (Montel) Prisen på elsertifikater for neste år er opp mer enn 5 prosent torsdag morgen, etter at Statkraft kunngjorde at de ikke går videre med planene om vindkraftutbygging i Midt-Norge.

Mars 16-kontrakten ble handlet til 156 SEK/MWh både hos megleren SKM og Nasdaq, opp 8 kroner fra onsdag. Kontrakten har senere falt én krone til 155 SEK/MWh hos SKM.

Økningen kommer som en direkte reaksjon på at Statkraft torsdag morgen overrasket markedet med å stoppe planene om en vindkraftutbygg i Fosen og Snillfjord som kunne gitt 3,25 TWh i årlig produksjon.

– Det er helt klart Statkrafts beslutning som drar opp prisene. Det gir et sterkt signal til markedet om at prisene er for lave når en så stor aktør drar i handbremsen, sier SKM-megler Peter Chudi til Montel.

Nena-analytiker Joachim Jernæs mener beslutningen til Statkraft både er tøff og riktig.

– Basert på våre analyser har vi lenge sagt at Fosen-klusteret ikke har vært en del av den optimale løsningen på elsertmålet, sier Jernæs til Montel.

Han sier avgjørelsen viser at elsertmarkedet fungerer etter sin hensikt, og at Statkraft heller velger å satse på andre og sterkere deler av sin prosjektportefølje både i Norge og i utlandet.

Samtidig tror Nena på lavere priser i fremtiden.

– Vi mener denne kapasiteten kommer til å bli erstattet av prosjekter i Sverige over de neste årene med store nestegenerasjons-turbiner. Vi tror elsertprisen kommer til å falle betydelig over de neste årene ettersom kostnaden for å bygge vindkraft vil fortsette å falle


 
Olav Vilnes
olav@montel.no
11:05, Thursday, 4 June 2015

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no
11:05, Thursday, 4 June 2015