Nena News

StormGeo venter sommerpriser over 90 euro i Sør-Norge

(Montel) Norge er ikke rammet av noen kraftkrise, men forbrukerne i Sør-Norge må likevel belage seg på gjennomsnittspriser over 90 EUR/MWh gjennom sommeren, ifølge sjefanalytiker Sigbjørn Seland i Storm Geo.

– Med det bakteppet vi har i dag med sterkt fallende gass- og kontinentale kraftpriser og en bra hydrologisk situasjon, er det ingen grunn til å snakke om kraftkrise i den forstand at vi risikerer på mangel på kraft. Men vil fortsatt ha historisk høye prisnivåer, sa Seland under et webinar i regi av Montel onsdag.

Han presenterte prognoser som viser en gjennomsnittspris på 99 EUR/MWh i NO2-området på Sørvestlandet i andre kvartal og før prisene ventelig faller til 94,50 EUR/MWh i tredje kvartal i snitt. NO1 på Østlandet får litt lavere priser, mens prognosene for NO3 i Midt-Norge og NO4 i Nord-Norge er betydelig lavere på henholdsvis 39 EUR/MWh og 25 EUR/MWh for tredje kvartal i snitt.

Prisene i Sør-Norge blir holdt oppe av prissmitte fra kontinentet, sa Seland, og viste til at Tyskland ligger an til å ha gjennomsnittlige kraftpriser på 141 EUR/MWh i andre kvartal og 160 EUR/MWh i tredje kvartal.

– Jo tørrere det blir i Norge, jo nærmere vil prisene i Sør-Norge krype mot tyske nivåer, sa han.

En tilnærmet normal hydrologisk balanse, sammen med betydelig lavere gass- og kullpriser, gjør imidlertid at risikoen for en reprise av fjorårets rekordpriser i Sør-Norge er lav, sa Seland.

I fjor fikk NO2-området en gjennomsnittspris på 211,29 EUR/MWh, men Tyskland fikk en snittpris på 235,46 EUR/MWh.

Bergen Synergy tror på brattere prisfall

Rolf-Helge Sørensen i Bergen Synergy var langt mer "bearish" enn Seland.

– Allerede i år kan vi får spotpriser ned mot normale nivåer på 30-40 EUR/MWh i Norden. Så kan det også oppstå en situasjon der vi får norske og nordiske priser ned mot 10-20 EUR/MWh gitt at vi får en veldig god hydrologisk situasjon, sa han.

– Den akutte kraftprisen tror vi er over for denne gang.

På samme seminar sa Rystad-analytiker Kjetil Knutsson at gassprisen i Europa mest sannynlig vil stabilsere seg på i overkant av 60 EUR/MWh i år, ettersom lagertallene er gode og forbruker ligger markant under historiske nivåer.

 

Olav Vilnes

olav@montelnews.com

12:04, Wednesday, 8 February 2023