Nena News

ELSERT – Kontrakten for 2021 stuper nær 10%

(Montel) De lange kontraktene i elsertifikatmarkedet faller markant fredag ettermiddag etter at Vasa Vind og APG tidligere på dagen annonserte byggingen av Åskälen vindpark (288 MW). Fronten stiger derimot litt.

Mars 18-kontrakten handles til 55 SEK/MWh, opp 1,5 kroner fredag ettermiddag, mens Mars 20-kontrakten er ned 2 kroner til 46 SEK/MWh, ifølge tall fra SKM.

Mars 21-kontrakten er enda kraftigere ned med et fall på 4,5 kroner, eller 9,4 prosent, til 43,5 SEK/MWh. Dette er bare 2,5 kroner over det historiske bunnivået på 41 SEK/MWh som ble nådd 16. februar i år, da stor usikkerhet preget markedet.

Kurven er med andre ord i en kraftig «backwardation».

– Prisfallet ute på kurven er en naturlig reaksjon når man ser at det blir tatt investeringsbeslutninger på de forutsetningene som ligger i markedet nå, sier Nena-analytiker Joachim Jernæs.

Han viser til dagens nyhet om investeringsbeslutningen fra Vasa Vind og APG om å bygge Åskälen vindpark (288 MW) i Sverige. Denne parken vil bidra med cirka 1 TWh produksjon fra 2020.

– Markedet vil presse nå elsertprisen ned for å tvinge ut flere prosjekter, sier Jernæs.

Ifølge Nenas analyser skulle det ikke være nødvendig å bygge mer vindkraft før i 2024 når man tar hensyn til de vannkraftverkene og biokraftverkene som er ventet å komme i drift, i tillegg til den «pipelinen» av vindkraftverk som er kjent.

– Gitt det som har kommet av prosjekter til nå, og det som ligger i «pipeline», så er det lite sannsynlig at det blir en stram balanse i 2020, og stor sannsynlighet for at vi bygger et stort overskudd av sertifikater etter 2020, mener Jernæs.

 

Reporting by:
Gert Ove Mollestad
gert@montel.no
15:00, Friday, 30 June 2017