Nena News

MARKED – Oppgang på kaldt og tørt vær, sterk spot

(Montel) Prisene i det nordiske kraftmarkedet steg torsdag som følge av kalde og tørre værvarsler, fortsatt stigende brenselspriser og en sterkere enn ventet systempris. 

Februar-kontrakten steg med 0,85 euro til 32,75 EUR/MWh på Nasdaq Commodites, mens kontrakten for andre kvartal endte på 24,90 EUR/MWh, opp 0,8 euro.

– Kaldere og tørrere værvarsler samt en stigende kullpris løfter kraftmarkedet, sier megler Janne Savolainen i finske Energiameklarit.

Samtidig viser ulike værmodeller at det skal komme 4,1 – 6,7 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste ti dagene, mens normalen ligger på 5,5 TWh. Temperaturene i Norden er ventet å ligge mellom minus 4,4 og minus 1,3 grader i perioden, mens normalen er på minus 1,9 grader. Det er særlig ventet en kald start på neste uke, ifølge SMHI.

Savolainen får støtte av krafthandler Rune Jørgensen i Helgelandskraft som viser til at sterke kull- og gasspriser gir støtte til det nordiske kraftmarkedet.

Kullkotrakten for 2018 lå på 68 USD/tonn, opp 0,79 dollar, på Ice-børsen da det nordiske kraftmarkedet stengte. Dette er det høyeste nivået siden 9. november i fjor.

Den nordiske kraftkontrakten for 2018 endte torsdagen på 23,35 EUR/MWh, opp 0,25 euro.

Markedet fikk også drahjelp på ettermiddagen av fredagens systempris som steg 4,65 euro til 32,78 EUR/MWh, noe som var 0,98 euro over siste handel i døgnkontrakten.

Spot-oppgangen kom både som følge av lavere temperaturer, men også varsler om at den nordiske vindkraftproduksjonen skal falle bratt fra et snitt på 9,1 GW for torsdag til 2,4 GW på fredag, ifølge tall fra Nena.

Selv om kraftprisene steg torsdag mener Nena-analytiker Sigbjørn Seland at det nordiske kraftmarkedet fremdeles er underpriset, og viser til at marginalkostnaden for kullkraftproduksjon i 2018 ligger nær 32 EUR/MWh, altså nesten 9 euro over kraftkontrakten for året.

 

Gert Ove Mollestad
gert@montel.no
16:07, Thursday, 12 January 2017