Nena News

MARKED – Falt tilbake på gevinstsikring

(Montel) Etter en svært frisk prisoppgang torsdag morgen, falt de lange kraftkontraktene tilbake på ettermiddagen som følge av gevinstsikring.

Oktober-kontrakten endte dagen på 27,40 EUR/MWh, opp 0,15, på Nasdaq Commodities, mens kontrakten for første kvartal neste år ble mest omsatt og falt med 0,14 euro til 30,70 EUR/MWh.

2017-kontrakten var oppe i 26,90 EUR/MWh på det høyeste torsdag morgen, men endte ned 0,15 euro på 25,65 EUR/MWh.

– Markedet er fortsatt mye opp når man ser det over en uke, mens det faller litt tilbake i dag. Det er ikke noe dramatikk i det, og det er naturlig at oppgangen tar seg en pause. Vi ser nok en del gevinstsikring, sier Sigve Ekeland, leder for krafthandel i Lyse.

Markedet har steget betydelig den siste uken som følge av et sterk brenselsmarked og en svært kraftig prisoppgang i Frankrike, som følge av at EDF har varslet at det blir forlengede vedlikeholdsstopp ved 12 av selskapets atomreaktorer.

– Det har skjedd store ting i markedet de siste dagene. Det er spesielt det franske markedet som går helt av henglsene, noe som skyldes kjernekraftnyhetene. Tyskland stiger også på de økende marginalkostnadene for fossilfyrt kraft, og får et ytterligere løft av det som skjer i Frankrike. De stigende kraftprisene slår så inn i Norden, sier senioranalytiker Sigbjørn Seland i Nena.

I tillegg til prisoppgangen i Frankrike og i kullmarkedet, viser værvarslene at man skal over i en tørr periode etter noen dager med vått og vindfullt vær.

Ulike værmodeller indikerer 2,5 – 7,3 TWh med nedbør i Norge og Sverige de neste 10 dagene, mens normalen ligger på 6 TWh for perioden, ifølge SMHI.

Seland anslår at det hydrologiske underskuddet i Norden vil forverres til 10 TWh i enden av perioden.

– Været er litt bullish, for vi får nesten ingen nedbør og lite vind. Det blir spennende å se spotprisene i neste uke, for det kan godt være produsentene hever vannverdiene når det ikke er noen sterke indikasjoner på mer nedbør, sier Ekeland, som også viser til at det det skal bli kjøligere over helgen.

Fredagens systempris ble 23,39 EUR/MWh, opp 0,13 euro, mens markedet venter spotpriser rundt 27 EUR/MWh neste uke.


Gert Ove Mollestad
gert@montel.no
16:03, Thursday, 29 September 2016